Apa itu hibah?

0
Apa itu hibah?

Apa itu hibah?

Sekarang ini orang kebanyakkan yang jumpa Hanaffi juga lebih berminat kepada hibah walaupon mereka kurang jelas kenapa mereka perlukan instrument ini. Maklumlah promosi hibah sangat rancak disana sini. Hehe

OK, berbalik kepada entry blog ini, Hanaffi nak focuskan tentang hibah.

Dari segi bahasa, hibah adalah pemberian. Hibah lebih kurang macam sedekah tetapi berbeza. Biasanya sedekah diberikan kepada orang miskin bagi mendapatkan pahala. Manakala hibah pemberian bagi memuliakan penerima tanpa mengharapkan balasan.

Jika kita lihat hibah dari istilah syarak pula, adalah pemberian kepada seseorang kepada individu lain yang mengandungi akad tanpa mengharapkan balasan akhirat atau balasan daripada penerima hibah dalam surah berikut.

Surah An Nisa (4) / ayat 4

4. berikanlah maskawin (mahar) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan[267]. kemudian jika mereka menyerahkan kepada kamu sebagian dari maskawin itu dengan senang hati, Maka makanlah (ambillah) pemberian itu (sebagai makanan) yang sedap lagi baik akibatnya.

Surah Al Baqarah (2) / 177

177. bukanlah menghadapkan wajahmu ke arah timur dan barat itu suatu kebajikan, akan tetapi Sesungguhnya kebajikan itu ialah beriman kepada Allah, hari Kemudian, malaikat-malaikat, kitab-kitab, nabi-nabi dan memberikan harta yang dicintainya kepada kerabatnya, anak-anak yatim, orang-orang miskin, musafir (yang memerlukan pertolongan) dan orang-orang yang meminta-minta; dan (memerdekakan) hamba sahaya, mendirikan shalat, dan menunaikan zakat; dan orang-orang yang menepati janjinya apabila ia berjanji, dan orang-orang yang sabar dalam kesempitan, penderitaan dan dalam peperangan. mereka Itulah orang-orang yang benar (imannya); dan mereka Itulah orang-orang yang bertakwa.

 

Adakah pembahagian harta lebih mudah dengan hibah?

Bagi menjawab soalan ini, ia bergantung kepada keadaan tuan punya harta. Anda perlu jawab soalan tambahan ini baru saya jelaskan lebih detail.

“Anda nak serah semasa hidup (sekarang) atau selepas kematian?”

Jika anda nak serah sekarang. Ia adalah kaedah terbaik, kerana tidak memerlukan persetujuan ahli waris faraid ataupon sesiapa. Dokumen yang disediakan mengandungi akad dan qabd yang jelas.

Jika nak serah selepas kematian, kaedah yang diguna pakai adalah melalui wasiat. Bagi pembahagian secara wasiat, perlu mendapatkan persetujuan ahli waris faraid yang lain.

Contoh, si ayah mempunyai 5 orang anak.
Ayah berpesan (secara lisan atau bertulis) kepada 5 orang anaknya menyerahkan rumah ini kepada adik bongsu kerana menjaga beliau semasa sakit. Jika 5 orang bersetuju dengan wasiat arwah ayah, maka ia boleh dilaksanakan. Jika tidak ia akan berbalik kepada faraid. Jika 3 setuju, 2 tak setuju bagaimana? Hehe. Ini yang akan menyebabkan proses pengurusan harta pusaka berlarutan bertahun lamanya. Bertambah keruh apabila hubungan kekeluargaan semakin retak.

 

Berapa kadar yang boleh dihibahkan?

Anda mempunyai kuasa mutlak untuk agihkan harta anda kepada sesiapa yang dikehendaki dan tanpa had. Terpulang kepada anda, sebab ia tidak tertakluk kepada pembahagian faraid atau pusaka. Walaubagaimanapun, islam menggalakkan pemberian secara adil bagi mengelakkan sengketa dimasa akan datang lebih-lebih lagi hibah kepada anak-anak.

Ini kerana terdapat perbezaan pendapat dalam mazhab. Jom kita lihat pendapat tersebut.

  1. Pendapat mazhab Hanafi, Maliki dan Syafie menyatakan harus dalam memberikan  hibah secara sama-rata kepada anak-anak dan makruh jika melebihkan bahagian salah seorang. Pemberian hibah secara samara-rata tanpa mengira jantina lelaki dan perempuan.
  2. Pendapat mazhab Hambali pula, wajib memberikan hibah secara sama-rata.

 

Jika dah hibah kepada anak, kemudian mereka jual harta tersebut bagaimana?

Hanaffi faham, sebab banyak sangat kes ibubapa yang disisihkan selepas hibahkan harta mereka. Hibah kepada anak atau cucu masih boleh dibatalkan tanpa persetujuan mereka atau menunggu sehingga mereka berumur 18 tahun. Anda perlu buat surat menyatakan untuk membatalkan hibah tersebut. Jika hibah kepada selain anak atau cucu. Maka, persetujuan penerima diperlukan.

Sebab itulah sangat disarankan kita memberikan kefahaman dan didikan tentang islam secara menyeluruh. Tidak berguna jika secara teknikal kita memberi mengikut syarak, tetapi penerima pula sebaliknya. Fikir-fikirkan…

 

Kos pengurusan hibah berapa? Hanaffi akan kongsikan dalam entry lain secara detail.

Sebarang kemuskilan boleh hubungi atau whatsapp saya di no berikut 0165577653

LEAVE A REPLY