Select Page

Case study sebenar – adik ipar lebih dari sudu

Baru-baru nie saya whatsapp dengan seorang abang yang mengadu adik iparnya berebut nak akan harta pusaka arwah abah mereka. Yang hairannya, mengapa adik ipar pula yang bersungguh sangat nak akan rumah tersebut.

Padahal adik beradik yang ok je, boleh bawa bincang, yang xde kaitan nie lebih2 pulak. Sebab itu anda perlu buat perancangan awal semasa hidup nie dengan melantik wasi yang dipercayai untuk handle masalah cam nie.

Tugas wasi antaranya :

  • Menjadi pemudahcara mengharmonikan benefisiari.
  • Mengenal pastu harta dan hutang si mati.
  • Mendapatkan pengesahan wasiat di Mahkamah Tinggi.
  • Mendapatkan Geran Probet di Mahkamah Tinggi Sivil.
  • Melunaskan hutang si mati dengan Allah dan dengan manusia.
  • Membahagikan harta kepada benefisari yang telah ditentukan oleh pewasiat dalam Dokumen Wasiat dan kepada waris yang berhak mengikut hukum Faraid.

Saya screenshot perbincangan saya dengan saudara tersebut. Saya dapat izin saudara tersebut untuk share masalah ini agar kita semua dapat mengambil iktibar dari masalah beliau. Bukan untuk dimanupulasi sewenang – wenangnya.

 

Dah abis baca? Dapat belajar sesuatu tak? Sebab tu anda perlu buat pengurusan harta sebelum mati. Jika dah mati, macam-macam hal boleh timbul. Pengalaman orang adalah guru terbaik untuk kita elak masalah yang sama berulang pada kita. Aminn

Sebarang kemuskilan boleh hubungi atau whatsapp saya di no berikut 0165577653