Penerima Waris Menurut Undang-Undang Harta Pusaka Di Malaysia (Wajib Tahu)

Home » Harta Pusaka » Penerima Waris Menurut Undang-Undang Harta Pusaka Di Malaysia (Wajib Tahu)

Dalam pengurusan harta pusaka, kadang kadang terdapat situasi yang tidak diingini seperti kehilangan dokumen atau maklumat dapat berlaku.  Perkara ini boleh menimbulkan kekeliruan dan masalah dalam urusan pengurusan harta pusaka.

Oleh itu, jika anda mengalami kehilangan dokumen atau maklumat berkaitan harta pusaka di Malaysia, adalah penting untuk mengambil langkah-langkah yang sesuai berdasarkan hurai dibawah untuk menguruskan keadaan ini dengan teliti daDalam sistem undang-undang Malaysia, pemahaman tentang siapa yang berhak menerima harta pusaka merupakan aspek penting dalam proses pengurusan harta pusaka. Terdapat panduan jelas yang menggariskan waris-waris yang layak menerima harta pusaka seseorang yang telah meninggal dunia. Artikel ini akan membawa anda melalui panduan menyeluruh mengenai penerima waris menurut undang-undang hartanah Malaysia.

Waris Harta pusaka

1. Pasangan dan Anak-anak Kandung:

Menurut undang-undang Malaysia, pasangan dan anak-anak kandung merupakan golongan utama yang berhak menerima harta pusaka. Bagi individu yang meninggal dunia tanpa wasiat, harta pusakanya akan dibahagikan di antara pasangan hidup dan anak-anak kandung.

Penerima WarisBahagian Harta
Pasangan HidupSetengah (1/2)
Anak-anak KandungSetengah (1/2) (Dibahagikan di antara anak-anak)
  • Huraian: Encik Ahmad meninggal dunia tanpa wasiat. Dia meninggalkan isteri, Puan Aminah, dan dua orang anak kandung, Amir dan Aisha. Menurut undang-undang, harta pusaka Encik Ahmad akan dibahagikan setengah kepada Puan Aminah dan setengah lagi dibahagikan di antara Amir dan Aisha.

2. Ibu Bapa Kandung:

Selain pasangan dan anak-anak kandung, ibu bapa kandung juga mempunyai hak ke atas harta pusaka anak mereka yang telah meninggal dunia.

Penerima WarisBahagian Harta
Ibu Bapa KandungKeseluruhan atau Separuh (Bergantung kepada keadaan)
  • Huraian : Siti adalah seorang wanita yang belum berkahwin dan telah meninggal dunia. Ibunya, Mak Cik Fatimah, adalah ibu bapa kandungnya. Harta pusaka Siti akan menjadi hak Mak Cik Fatimah mengikut undang-undang.

3. Saudara Mara:

Saudara mara dari pihak ibu atau bapa juga memiliki hak atas harta pusaka jika tiada pasangan, anak, atau ibu bapa kandung yang masih hidup.

Penerima WarisBahagian Harta
Saudara MaraKeseluruhan atau Bahagian yang Ditetapkan
  • Huraian : Tanpa waris langsung, harta pusaka En. Ali, seorang lelaki yang meninggal dunia, akan dibahagikan di antara saudara-saudara mara dari pihak ibu dan bapa.

4. Saudara Kandung Sepenuh dan Seibu:

Saudara kandung sepenuh dan seibu juga termasuk dalam kategori penerima harta pusaka jika tiada waris yang lebih dekat.

Penerima WarisBahagian Harta
Saudara Kandung Sepenuh dan SeibuKeseluruhan atau Bahagian yang Ditetapkan
  • Huraian: Apabila Encik Rahim meninggal dunia tanpa pasangan atau anak, harta pusakanya akan dibahagikan di antara adik-beradik sepenuh dan seibu, termasuklah adik-beradik dari pihak bapa dan ibu.

5. Penerima Tertentu Mengikut Agama Islam:

Bagi waris yang beragama Islam, terdapat ketetapan undang-undang Islam yang menggariskan penerima tertentu seperti ibu bapa, anak-anak, dan suami atau isteri.

Penerima WarisBahagian Harta
Ibu Bapa, Anak-anak, Suami/Isteri (Mengikut undang-undang Islam)Bahagian yang Ditetapkan
  • Huraian : Maria meninggal dunia dan meninggalkan suami dan tiga orang anak. Menurut undang-undang Islam, suaminya akan mendapat bahagian tertentu daripada harta pusaka Maria, manakala anak-anaknya juga akan menerima bahagian masing-masing.

6. Penerima Lain Mengikut Adat Istiadat:

Dalam kes di mana tiada waris yang layak mengikut undang-undang atau agama tertentu, undang-undang Malaysia membenarkan harta pusaka untuk dibahagikan mengikut adat istiadat yang berlaku di kalangan masyarakat tertentu.

  • Contoh: Adat istiadat kampung X menggariskan bahawa harta pusaka individu yang tidak mempunyai waris terdekat akan diberikan kepada kaum terdekat dari pihak ibu.

Dalam kes-kes tertentu, pemahaman undang-undang mengenai penerima harta pusaka boleh menjadi rumit. Oleh itu, adalah penting untuk mendapatkan nasihat daripada pakar undang-undang atau peguam hartanah bagi memastikan harta pusaka diuruskan mengikut peraturan yang sah dan betul

harta pusaka pembahagian waris

Kesimpulan

Pemahaman mengenai siapa yang berhak menerima harta pusaka dalam undang-undang Malaysia adalah kritikal untuk memastikan bahawa proses pengurusan harta pusaka dijalankan dengan telus dan adil. Setiap penerima waris mempunyai hak dan tanggungjawab yang telah ditetapkan mengikut perundangan yang sedia ada. Dalam situasi yang serba rumit dan emosi yang melibatkan kematian seseorang, memiliki pengetahuan yang baik akan mengelakkan pertikaian serta memastikan harta pusaka diuruskan mengikut kehendak individu yang telah meninggal dunia.

Setiap contoh yang telah diberikan menggambarkan senario yang mungkin berlaku dalam pengurusan harta pusaka. Dari pasangan hidup kepada anak-anak kandung,  saudara sepenuh dan seibu, hingga penerima mengikut undang-undang Islam dan adat istiadat, setiap penerima mempunyai bahagian yang telah ditetapkan oleh undang-undang.

Membuat wasiat yang sah dan mengurus harta pusaka dengan teliti adalah langkah bijak yang boleh diambil untuk memastikan harta pusaka diuruskan mengikut kehendak individu. Ini akan mengelakkan sebarang kekeliruan atau kebingungan di kalangan waris apabila tiba masanya.

Dalam penutup, ilmu mengenai siapa yang berhak menerima harta pusaka adalah kefahaman yang memberi ketenangan. Melalui pengetahuan yang mendalam tentang penerima waris, proses pengurusan harta pusaka boleh dijalankan dengan lancar dan adil, mewariskan satu legasi yang baik dan memberi ketenangan kepada semua pihak yang terlibat.


Kepada seorang suami atau ketua keluarga, jadilah suami yang bertanggungjwab dengan mudahkan urusan pengurusan harta pusaka anda dengan merancang awal supaya waris anda tidak terkapai kapai menguruskan berseorangan walaupon masih sedih mengenangkan pemergian anda.

Dalam masa yang sama, kepada semua wali kepada waris. Ingatlah anda bertanggungjawab kepada waris arwah.Jangan lah kerana sedikit harta keluarga berpecah belah. Sebab itu pentingnya memahami ilmu faraid dan pengurusan harta pusaka dalam Islam.

Jika ingin membaca berkenaan 101 soalan lazim pengurusan harta pusaka. Klik disini untuk ke blog bacaan.

Semoga coretan ringkan ini dapat membantu dan memberi manfaat kepada anda.. Kami berdoa kepada Allah, semoga Allah sentiasa menunjukkan kita ke jalan yang benar dan diredhai-Nya

Hubungi Kami

Jika ada pertanyaan berkenaan masalah harta pusaka atau perlukan bantuan guaman. Boleh hubungi En.Hanaffi untuk pertanyaan secara PERCUMA di 0165577653 atau Whatsapp (klik button dibawah)

Share This Post

Dapat E-Book Hibah Percuma

Khas untuk anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nak kami bantu anda?

Hubungi segera untuk sesi konsultansi percuma

© 2021 SEZARAH NUR VENTURE (SA0388691-M) . All rights reserved

hanaffi.com

error: Content is protected !!